NORDAFLORA Urtekilden         Index to families Den virtuelle floran Svalbardflora NBF fotoarkiv Wikipedia
Golleboallu Renfana Pietaryrtti Rejnfan Reinfáni Tansy Rainfarn
Korgplantefamilien Asteraceae

Reinfann
  Tanacetum vulgare L.
Synonym: Chrysanthemum vulgare (L.) Bernh.



Tanacetum - Mellomalderlatin Tanazita, plantenavn i Capitulare de villis, 812.
Vulgare - Vanlig
 

Finnes over hele landet nord til Hammerfest, og går opp på fjellet til skoggrensen. Forvillet og under spredning. Reinfann var tidligere mye brukt i folkemedisinen.

BRUK: 
Reinfann inngikk i balsameringssalven som ble brukt i Egypt. Den hemmer forråtnelse og døde ble lagt på reinfann også i Europa. Det holdt i tillegg også insektene borte.
I Skandinavia ble tidligere kjøtt gnidd inn med saften av reinfann for ikke å bli skjemt.
Den var også brukt som fargeplante, kryddervekst (spesielt i øl og brennevin). Brukt ved mageonde og ved fødsler. På Nordkalotten ble reinfann tørket og brukt i badstuene.

Som medisinplante ble den brukt som ormemiddel, abortfremkallende, bitterdroge, appetittvekkende, magesyrestimulerende, gallestimulerende, fordøyelsesfremmende og menstruasjonsfremkallende.
Innvollsorm og andre tarmparasitter, gulsott, fordøyelsesplager, nyresykdommer, åreknuter, bloduttredelser, forstuinger, lopper og lus.

Avkok av reinfann ble også brukt for å fremme menstruasjonsblødningen og til å fremprovosere abort. Utvortes ble planten brukt i omslag mot kolikk, gikt, tannverk, hevelser og hovne ledd. Det ble også sagt at reinfann kunne fjerne fregner. Reinfann er blitt brukt for å drepe skabb, lus og lopper, men selv utvortes bruk, kan føre til forgiftning.

Reinfann inneholder 0,12 – 0,18% eterisk olje. Noen kjemotyper av planten produserer en olje som inneholder nesten bare det giftige terpenet thujon, andre typer er nesten thujonfrie. På grunn av reinfannens uforutsigbare giftighet må den brukes med forsiktighet.
MEDISINPLANTE
LOKALE NAVN: Reinfang

VIRKESTOFFER:
Reinfann har flere kjemotyper, som karakteriseres av ulike terpener. Planten inneholder en eterisk olje med beta-thujon, kamfer, sabinen, umbellon og cineol. Thujon i store doser kan ha en abortfremkallende virkning. Det kan også gi krampe, kolikk og enda til dødelige forgiftninger. Dessuten finnes et bitterstoff i form av et umettet seskviterpenlakton som kalles tanacetin. Bitterstoffet øker sekresjonen av magesyre, galle og spytt, og stimulerer peristaltikken.


ADVARSEL: 
Husk at reinfann er en giftplante, og både innvortes og utvortes bruk kan føre til forgiftning. Dette kan forekomme ved bruk av planten som abortmiddel. Forgiftningssymptomene er underlivssmerter, oppkast, krampe, fulgt av dyp besvisstløshet, pupillutvidelse, åndedrettsforstyrrelser, svak puls, og i alvorlige tilfeller død ved hjertesvikt.

Reinfanndroger må ikke brukes av gravide, og drogen må alltid anvendes med stor forsiktighet.
DROGER:
Tanaceti herba (syn. Chrysanthemi vulgaris herba): Reinfann urt. Tanaceti flores eller Chrysanthemi vulgaris flores: Reinfann blomster. Drogen har kamferlukt og en krydderaktig smak. Den blomstrende planten, dvs. de øverste stengeldelene med blomster og blad samles inn.
 
KLASIFISERING: Legemiddel.
2009 08 16  Ivar Heggelund