Nordaflora     TilbakeHOME Hymenochaetaceae

CHAGA, Kreftkjuke Inonotus obliquus

Syn: Tiaga eller Tsi Aga, Tschaga, Changa

Báhkkol, Báhkkololmmai
Sprängticka
Birke-Spejlporesvamp
Pakurikääpä, Pakuri
 
Chaga,
Tschagapilz

CHAGA har de senere år oppnådd stor utbredelse, popularitet og høy pris på grunn av gode resultater i forebygging og helbredelse av kreft og andre sykdommer. Den betegnes også som et ADAPTOGEN og gir økt energi og ytelse. Virkningen har lenge vært kjent og utnyttet i Russland, Øst-Europa og i østen.

UTBREDELSE
I utgangspunktet finnes CHAGA der det finnes bjørk, men den finnes sjelden i store mengder.
Vokser helst på gamle bjørketrær, men kan også forekomme på unge. Har lettest for å bryte ut der treet er skadet.


HVORDAN FINNE CHAGA ?
Chaga (eller kreftkjuke) er lett gjenkjennelige på den svulstlignende formen og den mørkbrune til svarte overflaten som er svært hard og kraftig oppsprukket på kryss og tvers, noe som gjør at den ser ut som brent kull.
Innvendige er soppen gul til gulbrunt marmorert. Soppens indre del er middels hard og med noe korkaktig struktur. Små eksemplarer er som regel knollformede, mens større sopper brer seg utover i puteformede flater.
Chaga er lettest å finne om vinteren eller når bladverket på trærne ikke skjuler soppen. Når man fjerner soppen med sag eller øks er det lurt å la det sitte litt igjen av den, da vil den vokse ut på ny.
Nedenfor den svarte soppen er den hvite barken på bjørketreet ofte rustfarget, og dette kan være noe å se etter når man er på leting etter chaga.

 

KOKING AV TE
Chaga-kjuken er i utgangpunktet uspiselig, men den brukes som medisin i form av tinktur eller te. Til medisinsk bruk er det oftest anbefalt at chaga skal kokes i opptil 2 timer. Kok teen i en stålkasserolle (bruk aldri aluminiumskasseroller til urteteer!), og la det koke under lokk slik at verdifulle stoffer ikke fordamper.

En annen og motstridende anbefaling er at soppen skal behandles som gjær og ikke utsettes for temperaturer høyere enn 50 C, for ikke å skade viktige enzymer.

Teen får en svært mørk farge, og minner om kaffe både i utseende og smak. Man kan koke te på "chaga-gruten" en eller to ganger til, eller så lenge den gir en mørk brunfarge på tevannet.

Brukt som "kosete" er det tilstrekkelig å helle kokende vann over den knuste soppmassen og la det trekke 10 minutter

 

SELVPLUKK ELLER NETTHANDEL 
I andre land brukes moderne ekstraksjonsteknikker for å oppkonsentrere de aktive stoffene fra soppmassen. Sopp av høy kvalitet blir samlet fra bjørketrær i Sibir og Øst-Europa, renset og eksportert for videreforedling. Dette kan kjøpes på internett, men bare i store kvanta. I mindre kvantum kan en kjøpe ekstrahert chaga (som pulver). Dette blir gjerne standardisert til å inneholde minimum 0,15 % av stoffet inotodiol. Pulveret kan foreksempel brukes til å lage teblandinger. Fordi slike ekstrakter er vanskelige å få tak i her i landet, er det interessant å høste sin egen chaga i norske bjørkeskoger og lage te av den friske eller tørkede soppen. Da får man i tillegg mye helse av naturopplevelsen og mosjonen.


EGENSKAPER OG VIRKNING
Chaga er et adaptogen som virker immunregulerende, krefthemmende, svulsthemmende, genbeskyttende, blodrensende, blodsukkersenkende, generelt styrkende (tonikum), smertestillende, magestyrkende, leverstyrkende, betennelseshemmende, bakteriehemmende og virushemmende. Soppen utgjør den kraftigste naturlige antioksidanten som er kjent.
Som kreftmedisin, har chaga vært brukt i form av te, avkok, ekstrakt, sirup, injeksjoner, stikkpiller eller tabletter. Hvis man ønsker å bruke soppen til egenbehandling, er det enklest å tilberede den i form av urtete eller tinktur.

Chaga til kroppsvask
Brent, forkullet chaga ble rørt ut i varmt vann til en mild desinfiserende lut som ble brukt til kroppsvask spesielt til nyfødte og til vask av nedentil.

Bivirkninger ?
Man kjenner ikke (2014) til noen bivirkninger ved bruk av chaga. I enkelte kulturer brukes den som nytelsesdrikk, likt kaffe, så det er lite trolig av man vil merke noe negativt ved inntak av soppen. Likevel bør en være oppmerksom på virkningen hvis en samtidig bruker antikoagulerende eller blodfortynnende medisiner som f.eks. Aspirin, Ibuprofen, Naproxen og Marevan.

 Chaga er klassifisert som en hvitråtesopp, fordi den livnærer seg på ligninet i treet og derfor ikke bryter ned cellulosen som opprettholder strukturen i vertstreet.

 Nordaflora 2014.  Ivar Heggelund