NORDAFLORA Urtekilden         Index to families Den virtuelle floran Svalbardflora NBF fotoarkiv Wikipedia
Olbmoborranrássi Kvanne Väinönputki Strand-Kvan Ætihvönn  Garden Angelica Arznei-Engelwurz
Kvann Skjermplantefamilien Apiaceae

Kvann  Angelica archangelica
Synonym: Angelica officinalis (Hoffm.) Ahlfv., Archangelica officinalis Hoffm.


Angelica - Av latin angelus, gresk angelos, engel. Navn på kvann hos Migjenhaeus Sylvaticus, 130o.
Archangelica - Av gresk archangelos, erkeengel. Plantenamn i Alefrics latinske glossar ca. woo. Namn pa dauvnesle hos Leonhard Fuchs, 1542. Namn på kvann hos Matthias Lobelius, 1576.



Kvann er en toårig plante som vokser i det meste av landet, men er vanligst i de nordlige delene av Norge. Det første året vokser det bare blader, men i løpet av det andre året får den en stamme som kan bli opp til to meter høy.


Det finnes tre varieteer: Fjellkvann, Angelica archangelica ssp. archangelica
Vossakvann, Angelica archangelica ssp. archangelica var. majorum
Strandkvann, Angelica archangelica ssp. litoralis


Kvann har i lang tid vært brukt som lege og kryddervekst og den omtales allerede i Olav Trygvasons saga og i den norske Gulatingsloven fra 1100- eller 1200-tallet. Kvann (ssp. archangelica) var før også en viktig del i samenes kosthold og Linné skriver under sin lapplandreise at den bruktes både som fersk eller tilsatt i reinmelk.

Kvann er også brukt som brennevinskrydder






MEDISINPLANTE
Lokale navn: Sløkje, sløke       Kvann om 1. årsplante uten blomst, sløke om den blomstrende planten.

Bruksområde: 
Planten har vært brukt som krydder, som grønnsak og som medisin for en lang rekke tilstander. Dårlig appetitt og fordøyelse, anoreksi, innvollsorm, forkjølelse, luft i magen, kolikk, hoste, bronkitt, slim, betennelser, blærekatarr, skjørbuk, dårlig blodomløp, revmatisme, reisesyke og blodmangel.

Virkestoffer: Fellandren, terpener og kumarinderivatene ostol, ostenol, angelicin, archangelicin, archangin og kvannin, totalt er 26 kumariner isolert. Videre de organiske syrene akonitsyre, fumarsyre og oksalsyre, bitterstoff, glykose, sakkarose og et trisakkarid. I fruktene fete oljer, furanokumarinene fellopterin, angelicin, bergapten og imperatorin. Dessuten garvestoff og angelikasyre.


2009 08 16