Nordaflora     TilbakeHOME   Slireknefamilien Polygonaceae

Lappsyre  Rumex  acetosa ssp. lapponicus

Synonym: R. alpestris ssp. lapponicus (Hiitonen) Jalas, R. arifolius auct. (ssp. lapponicus)

Ajajuopmu
Lappsyra, setersyra
Almindelig Syre
Lapinsuolaheinä
Túnsúra (ssp. acetosa)
Common Sorrel (ssp. acetosa)
Wiesen-Sauerampfer (ssp. acetosa)  

Rumex - Latinsk navn på syre hos Plautus, d. 184 f.Kr.

Acetosa - Av latin acetum, eddik. Plantenavn hos Piero de Crescenzi ca. 1305. Navn
på engsyre hos Otto Brunfels, 1530.

Vanlig i Troms og Finnmark

Engsyre Rumex acetosa ble tidligere brukt i kostholdet som for eksempel til fruktsuppe og kompott (surgressgrøt). Den har en mildere smak enn rabarbra og ble brukt på samme måte. Samene kokte engsyre sammen med melk, som så surnet og derfor holdt seg lenge. De brukte også engsyre i gompe, som var en syrnet ”grøt” av kvann, turt og reinmelk.

Lappsyre er ofte storvokst og ble så sent som på 1950 tallet ennå brukt i kostholdet

MEDISINSK BRUK:

VIRKESTOFFER:
Friske blad og bladsaft av engsyre inneholder oksalsyre og kaliumbinoksalat (opptil 1%), tartarsyre og vitamin C. Rhizomene inneholder et hyperosid, quercetin-3-D-galactosid, anthracen, garvestoffer (opptil 25%) og antrakinoner. Antrakinonene (chrysophanol, physcion og emodin anthroner) gjør at planens rotstokk har avførende virkning. Plantens surhet skyldes både vitamin C og innholdet av oksalsyre og oksalater (mest kaliumhydrogenoksalat).

VIRKNING:
Engsyre er en syrlig, astringerende (sammentrekkende) og avkjølende urt. Den virker urindrivende, avførende, styrkende, antiseptisk og appetittvekkende (bitter). Den astringerende virkningen gjør at engsyre har en blodstillende virkning. Planten er en god kilde for vitamin C. Antimutagene, cytotoksiske og svulsthemmende egenskaper er funnet hos engsyre, men disse egenskapene er mest kjent fra småsyre (Rumex acetosella).



BRUKES MOT:
Skjørbuk, dårlig matlyst, innvollsorm, forstoppelse, diaré, betente sår, brannsår, utslett, eksem, kviser, byller, skabb, sting, øresus, nedsatt hørsel, feber, solbrenthet og solstikk.

  09. 09. 2011   Ivar Heggelund